GARDEN LOFT

 

Egy fiatal, sportos stájer menedzser kért meg arra, hogy varázsoljam különlegessé 120 m2 -es, burkolásra kész lakását.
Az átalakításkor a bejárati területre, a fürdőszobára, WC-re és a konyhára összpontosítottunk. Az ügyfél feltétele az volt, hogy a falakat amennyire csak lehet hagyjuk meg és egyidejűleg alakítsunk ki rakodóhelyet. A lakótérnek lehetővé kell tennie, hogy egy-két embernek legyen lakótere, étkező helyes és munkahelye.

A lakás alaprajzát egy hosszú, sötét folyosó határozta meg, melyből a fürdőszoba, a WC és a konyha nyílott. A stájer természethez közeliség létrehozás érdekében egy olyan élettér ötletét alkottam meg, mely a nappaliból kiindulva egy álmennyezeten keresztül a konyhán át a folyosóig terjed.
A mennyezetet fakoronaként terveztem meg, mely összeköti az egyes helyiségeket. A szendvics építési stílusú mennyezetbe egy időben LED csíkokat építettünk, hogy a lakás középső területét és a folyosót a loft fénypontjává tegyük. A Home-System Loxxone által a mennyezet és a lakás maradék LED világítása mobiltelefon alkalmazáson keresztül vezérelhető.

Jelentőséget kapott továbbá a padló kialakítása. A lakás- és bejárati térben egy zöld Pandomo padlót tettünk le, hogy az egész lakást barátságosabbá és fényesebbé tegyük. Végül a konyha területén az Apavisa vállalat csempéit tettük le, melyek a lakás és a folyosó részen is átvágnak és egyidejűleg elválasztják az étkezőt a lakó tértől.

A lakás további kiemelkedő tulajdonsága a lakóterület kis egységekre való oszthatósága. A fekete acél keretből készült tolóajtók, masszív tölgyfa deszkákkal bélelve, teszik lehetővé a lakó- és étkező tér elválasztását. A tér középpontjában felállítva az átláthatóság és átláthatatlanság érdekes játéka jön létre. Lehetőség nyílik a teret teljesen kinyitni úgy, hogy a tolóajtókat az egymással szemben fekvő konyhai egységek elé tolja. További három tolóajtó választja el az iroda területet a lakótértől és lehetővé teszik a lakótér munkatértől való leválasztását a munka befejezését követően, továbbá egy függönnyel való teljesen elrejtését. A belső építészeti átalakítás további oka volt, hogy az irodába egy vendég is helyet tudjon kapni, szükség esetén egy saját, privát, elválasztott területen.

Egy szín- és anyag koncepciót dolgoztam ki az ügyfél számára, melynek megnyilvánulását a zöldre festett Pandomo padló világos szürke, csíkos falakkal és a sötétszürke mennyezet mutatta. Hogy melegséget és értéket vigyek a loftba, tudatosan tölgyfa furnért használtam a munkaterületen, mely az angol Tom Raffield dizájner fényeiben tükröződik vissza. A beépített bútorokat tudatosan, visszafogottan sötétszürkének hagytam meg és erős kontrasztot alkotnak a világosszürkének ható belső falakhoz képest.
A munkatér- és az étkező terület közötti lakótérnek az időtöltésre kellene invitálnia és nem csupán összekötőelemként kell funkcionálnia. A középső rész külön kiemelése érdekében az egymással szemközti falakat speciális dörzsölési technikával munkálták meg, hogy szálkás megjelenést kölcsönözzenek neki. Továbbá egy kandallót is elhelyeztünk és a konyha csempeanyagával alakítottuk ki, hogy megőrizzük az egységes összkoncepciót. Egy világosszürke betonból készült acélbeton padot állítottunk ide, melyet helyben lezsaluztak és beöntöttek. A lakótér kellemességének fokozása érdekében a végigfutó sideboard-ok felületeit világos szürke filccel látták el.

A tervezést a Kvadrat és a divat tervező Christian Lacroix anyagainak felhasználása kerekítette le. A munkaterülettől a világosszürke hátterű, lepke motívumos függönyök veszik el a szigorúságot. Az étkező helyiségnek a Kvadrat anyagok felhasználásával eleganciát adtunk. Ezeket teli piros tónusú Charles & Ray Eames székekkel kombináltuk.