Garden Loft

 

A young sporty manager from Styria approached me and asked me to make something special with his 120 m2ready-made apartment.
The focus of the refurbishment was on the entrance area, bathroom, toilet and kitchen. The customer’s requirements were to obstruct the walls as little as possible while at the same time create storage space. In the living space a living and dining area should be created, as well as a workplace for one or two people.

The layout of the apartment was characterised by a long, dark corridor joining the bathroom, WC and kitchen. To create a natural connection to Styrian, I developed the idea of a tree of life extending from the living area via a suspended ceiling through the kitchen and into the corridor.
The ceiling was designed as a treetop, which connects the individual rooms. At the same time, ceiling LED strips were built into the ‘sandwich construction’ in the central area of the apartment and corridor area to become the highlight of the loft. Through the home system Loxxone both the ceiling and the remaining LED lighting of the apartment can be controlled via a mobile app.

Another important aspect was the design of the floor of the apartment. In the living and entrance area a green Pandomo floor was applied to make the entire apartment more welcoming and brighter. In the kitchen area tiles by Apavisa were laid, which intersect both the living area and the transition area and at the same time separate the dining area from the living area.

Another highlight of the apartment is the divisibility of the living area into individual smaller units. Two sliding doors constructed with a black steel-fabricated frame, filled with solid oak wood boards, allow the separation of the living and dining area. Centrally situated in the middle of the room, this creates an interesting play between transparency and opacity. It is also possible to open the room completely by sliding the doors in front of the kitchen units opposite. Another three sliding doors separate the office area from the living area and allow the resident to close the work area with the glass door when their work is finished and to make them completely opaque with a curtain. Another requirement of the interior design was the desire for the office area to accommodate a private room for a guest.

For the customer, a colour and material concept was developed which features the green-coloured Pandomo floor in combination with light grey painted walls and a dark grey ceiling. In order to bring warmth and significance into the loft, oak veneer was used for the work area, which is reflected back in the light designed by the Englishman Tom Raffield. The built-in furniture was deliberately kept restrained in dark grey and forms a strong contrast with the light grey interior walls.

The living area, which is located between the work and dining areas, has been designed to invite the owner to linger, rather than use it as an are to pass through. To emphasise the central area, the opposite wall surfaces were processed with a special wiping technique to create a slate effect. Furthermore, a chimney was installed and furbished with the same tile material as the kitchen to preserve an overall effect. A reinforced concrete bench made of light-grey concrete was added which was boarded and moulded on site. To increase the comfort of the living area, the surfaces of the continuous sideboard were finished with light-grey felt.

The design was rounded off by the use of fabrics by Kvadrat and fashion designer Christian Lacroix. The work area is softened through the use of curtains with butterfly motifs on light-grey background. Elegance in the dining area was provided through the use of Kvadrat fabrics. Fittingly, Charles & Ray Eames chairs were combined in rich red tones.